Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan artışların ardından vatandaşların daha fazla ilgi göstermeye başladığı faizsiz finansman şirketleri ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma başlatmıştı.
Yasal düzenleme ile Bankacılık ve Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bu şirketlerin denetime açılmasına karar verilmiş ve tıpkı bankalarda olduğu gibi bu şirketlere de belirli mali yükümlülükler getirilmiş, bu yükümlülükleri yerine getirmeleri adına süre tanınmıştı.
2 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete mükerrer sayısı ile ‘6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’ hükmünde intibak etmek üzere BDDK'ya başvuru yapan şirketler hakkında yapılan incelemelerde intibak kurallarına uymadıkları tespit edilen şirketlerin ilgili kanunun 7. maddesinin 4. fıkrası kapsamında tasfiye edilmesine karar verildi.
Hakkında tasfiye kararı alınan faizsiz finansman şirketleri ise İstek Evim Gayrimenkul A.Ş., Gerçekevim Gayrimenkul A.Ş., Birlikbirikim Gayrimenkul A.Ş.,Vizyonevim Gayrimenkul A.Ş. , Doğruevim Gayrimenkul A.Ş. , Birikimevim Gayrimenkul A.Ş. , Hedefevim Gayrimenkul A.Ş., Finalevim Gayrimenkul A.Ş., Yaşamevim Gayrimenkul A.Ş., HH Aydın Yatırım Gayrimenkul A.Ş., İhtiyaçevim Gayrimenkul A.Ş., Varlıkevim Gayrimenkul A.Ş., İkizlerevim Yatırım Gayrimenkul A.Ş., Destekevim Gayrimenkul A.Ş., Değer Tasarruf Gayrimenkul A.Ş., İktisat Evim Gayrimenkul A.Ş., Önceevim Gayrimenkul A.Ş., Morevim Tasarruf Gayrimenkul A.Ş., Gelecek Tasarruf Gayrimenkul A.Ş., Finansevim Gayrimenkul A.Ş. ve Tasarruf Organizasyon Gayrimenkul A.Ş. oldu.
Haklarında tasfiye kararı verilen 21 şirketten faizsiz ev ve araba almak için başvuru yapan kişilerin ödemiş oldukları paralarla ilgili olarak hak kaybına uğramamaları sağlanacağı belirtilirken, süreç hakkında ilerleyen günlerde yeni bir açıklama yapılması da bekleniyor.