Elektrikli araçlar için binalarda şarj istasyonu zorunlu hale mi geliyor?

GÜNDEM

Elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaşması şarj istasyonu bulma sorununu da beraberinde getirirken Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konuyla ilgili düğmeye bastı. Çoğunluk onay verirse tüm binalarda şarj istasyonu kurulumu zorunlu hale gelecek.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda elektrikli araç üretimi hızla arttı. Hem dünyada hem de ülkemizde kullanımı yaygınlaşan çevre dostu  elektrikli araçlar daha az yakıt harcamasıyla da bütçe dostu olarak biliniyor. Bu sebeplerden dolayı elektrikli araçları trafikte oldukça fazla görmeye başladık.

Ancak elektrikli araçların en büyük problemi şarj istasyonu bulmakta yaşadığı güçlük. Bununla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir açıklamada bulundu.

Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı, yaptığı açıklamada site ve apartmanlarda elektrikli araçlar için gereken şarj cihazlarının kurulumunda zorluklar yaşandığını, çoğunluk onay verirse şarj istasyonlarının rahatlıkla kurulabileceğini ifade etti.

Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar da konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıklamasını değerlendirdi.

‘ELEKTRİKLİ ARAÇLARA  TALEP DAHA  DA  ARTACAK’

Tüm binalarda elektrikli araçlar için şarj istasyonun kurulmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Çağlar, elektrikli otomobil satış sayısının 2024’te yüzde 223,1 artışla 35 bin 636 olduğuna da değinerek ve elektriki araçlara olan ilginin de gün geçtikçe artacağını dile getirdi.

‘ÇOĞUNLUK KARARIYLA UYGULAMAYA GEÇİLEBİLİR’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara değinen Çağlar, “Bakanlık şarj istasyonlarının kurulumunda ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığını bu nedenle şarj istasyonları kurulurken 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesinde yer alan maliklerin beşte dördünün rızasının aranmasına gerek olmadığını da bildirdi. Bakanlık son noktayı koyarak, şarj istasyonu kurulumu için çoğunluğun kararının yeterli olacağını ifade etti” dedi. 

Çevre kirliliğini önlemek için elektrikli araçların yaygın olduğu bir ortamda mutlaka şarj istasyonlarının kurulması gerektiğine dikkat çeken Çağlar sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle son birkaç yıldır iklim değişikliğinin etkileri daha yoğun hissedilmeye başladı. Tüm dünya bu şekilde ve iklim değişikliğinin önünü kesmek için çeşitli önlemler alınıyor. Elektrikli araç kullanımı da bu önlemlerden biri. Türkiye’de de elektrikli araca yönelim var.

‘ŞARJ İSTASYONU BULMAK BÜYÜK BİR SORUN’

Elektrikli araçların en büyük sorunu ise şarj istasyonuna ulaşımda yaşanan sıkıntılar. Aracını evinden şarj etmek isteyenler ise binalarına şarj istasyonu kurulmasını talep ediyorlar ve bu konuda çok haklılar. Bunun için resmi prosedürlerin daha da hafifletilmesi gerekiyor.” Dedi.

‘ESKİ BİNALARA DA ŞARJ İSTASYONU KURULMALI’

Çağlar, şarj istasyonu kurulumunun  tüm binalarda zorunlu hale gelmesi gerektiğine dikkat çekerken eski binaların da şarj istasyonu kurulumuna dahil edilmesi gerektiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir an önce bu prosedürü başlatmasının faydalı olacağını ifade etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.