İş seyahatleri, fuarcılık, kongre faaliyeti yanı sıra, gerek yurtiçi gerek uluslararası turizm kaynaklı müşteri hedef kitlesine sahip olan şehir otelleri, Covid-19 pandemisi nedeniyle müşteri sıkıntısı çekiyor. Oteller, ya faaliyetine ara verdi ya da tamamen çalışmayı durdurdular.
Şehir otellerinin ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde olduğu yönünde haberler geldiğini belirten Özcan; geçmişte iş, fuar, turizm gibi farklı alanlarda müşterileri olan şehir otellerinin, bugünün pandemi koşullarında ayakta kalmalarının oldukça zorlaştığını belirtti.
Özcan bu tür binaların, yurtdışında oldukça yaygın olan hizmetli apartman (serviced apartment) ya da uzatılmış konaklama (extended stay) tarzı bir tipolojiye dönüştürülüp 3 ile 12 ay arasında değişen sürelerle kiracılara açılabileceğini söyledi.
Konut fiyatlarının enflasyonun üzerinde artış gösterdiği bu dönemde, konut satın alma maliyetine giremeyen, girmek istemeyen kiracı adayları için hizmetli apartman tipindeki otellerin iyi bir alternatif olacağını dile getiren Özcan, bu tür otel binalarının, özellikle yalnız yaşayanlardan ve yeni evli çiftlerden oluşan kiracı adayı hedef kitleye, otel bünyesinde verilebilen restoran, fitness, çamaşır yıkama, ütüleme, kuru temizleme gibi hizmetlerle birlikte bir paket olarak otel odalarının kiraya verilebileceğini kaydetti.
Özcan, “konut kiralarının yükselme eğiliminde olduğu böyle bir dönemde, otel binalarının da kiralık gayrimenkul piyasasına dahil edilmesiyle kira bedelleri de dengede tutulabilir, resmi makamlar otellerin dönüşümüne destek olmalı” ifadelerini kullandı.