Fikirtepe Kentsel Dönüşümde Önemli Adım

KAMU YATIRIMLARI

İstanbul’da kentsel dönüşümün en zor ilerlediği bölge olan Fikirtepe’de yarım kalan ya da henüz başlamayan dönüşüm projeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi.

Fikirtepe kentsel dönüşümde sıkıntıların en yoğun olduğu ve kentsel dönüşümün en zor ilerlediği bölge oldu. 2011 yılında başlayan kentsel dönüşüm sürecinde mali sorunlarını ileri süren birçok yüklenici şirket nedeniyle binlerce vatandaş mağdur oldu. Vatandaşların bazılarının anlaşma imzaladığı müteahhit işi yarım bıraktı, kimi müteahhit ise işe hiç başlamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sorunları nedeniyle uzun süredir çözüm bekleyen vatandaşlar için müjdeli haberi verdi. Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Fikirtepe’nin örnek bir şehircilik başarısı olarak anılması için devletin elini taşın altına koyduğunu belirttikten sonra, “Yol haritamızı artık belirledik ve ete kemiğe bürünecek şekliyle sürecimizi yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Kurum, Fikirtepe’deki hak sahibi vatandaşların temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, ‘Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı’nın onaylandığını belirtti. Kurum, konuşmasında şunlara değindi. “Fikirtepe’nin bu duruma gelmesine, dönüşüm sürecinin zayıflamasına yol açan birçok neden vardı. Bölgenin, kentsel dönüşümün ilk örneklerinden biri olması nedeniyle yaşanan teknik, hukuki ve finansal sorunlar sebebiyle aksaklıklar yaşandı. Sayısı az da olsa bir grubun, hakkından fazla daire veya iş yeri istemesi, bazı yüklenicilerin aynı alan için birbirleriyle yarışa girmeleri nedeniyle fiyat artışlarının oluşması, vatandaşlarımızın birden fazla yükleniciyle aynı ada, parsel içerisinde sözleşme imzalaması gibi birçok problemle karşı karşıya kaldık.”



Kurum, Fikirtepe’nin problemlerinin farkında olduğunu belirterek, “Mevzuatta devrim niteliğinde adımlar attık. Ülkemizde tıkanan tüm dönüşüm süreçlerini aşmak adına vatandaşımıza, işini yapmayan müteahhitle arasındaki sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkı verdik. Bakanlığımızın aciliyet arz eden yerlere re’sen uygulama yapmasının önünü açtık” dedi.

Fikirtepe’de bulunan7 proje adasında yer alan hak sahipleri tarafından Bakanlığa yüzlerce sözleşme feshi başvurusu yapıldığını dile getiren Kurum, sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlık olarak, TOKİ Başkanlığımız ve Emlak Konut eliyle inşaatların yapım sürecine giriyoruz. Bu noktada Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz bünyesinde sürecin tamamını yürütecek, uygulamaları da yine Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz eliyle yapacağız. Bugün itibariyle 40 yapı adasında, ki bu adalardan bir kısmı işine başlamış, bir kısmı yarım kalmış, işlerine başlayan firmalardan teminat alacak, kendilerine 1 ay süre vereceğiz. 1 aylık süre içerisinde projelere başlamazlarsa, Bakanlık olarak bu fiilen başlamış, inşaatı devam eden projelere de biz başlayacağız ve aşamalı olarak 3 yıl içerisinde yeni yuvalarınızı, sağlam konutlarınızı sizlere teslim edeceğiz.

Hiç başlamamış, herhangi bir anlaşma yapmamış, sözleşme imzalamamış, yıkılmamış adaların da planlarını revize etmek suretiyle, aralık ayında yeni planları askıya çıkaracağız. Ocak ayında uygulamasıyla birlikte tamamlayıp ardından yıkım sürecine başlayacağız. Ocak ayı itibarıyla ihaleleri yapıp, şubat, en geç mart ayında inşaata fiilen sahada başlamış olacağız. Konutlarınızı, devlet güvencesiyle biz yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Fikirtepeli kardeşlerimiz, vatandaşlarımız mağdur olmasınlar ve biz devlet olarak yapılması gerekeni hızlı, süratli bir şekilde yapalım ve yeni Fikirtepe’yi altyapısıyla, sosyal donatısıyla, tüm ihtiyaçlarıyla birlikte inşa edip vatandaşlarımıza teslim edelim.’ talimatı verdiler.”

“Yeni Fikirtepe Projesi’nin yatırım değeri yaklaşık 5 milyar lira”

Bakan Kurum, “Terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmeyen projeleri biz başlatacağız. 60 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren Yeni Fikirtepe Projesi’nin yatırım değeri yaklaşık 5 milyar lira olacak. 1.5 milyon metrekare inşaat alanını kapsayan projeyi inşallah hızlı şekilde başlayıp etaplar halinde vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız” dedi.

Bahsi geçen alanda 5 bin konutun yıkım sürecini beklediğini belirten Kurum, “İlk önce alanda 15 bin konutu tüm altyapılarıyla beraber - 15 bin konut içerisinde bir kısmı yapılaşmış - 10 bin yeni konutun inşasını başlatmış olacağız. Proje bilgilendirme ofisimiz 7 gün hizmet verecek. Yine bu süreçte kira yardımlarını, bizim başlattığımız, yürüttüğümüz projelerde Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz bünyesinde veriyor olacak” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.