‘İSTANBUL’DA 1 MİLYONA YAKIN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK’
“İstanbul, bizim göz bebeğimiz”, burada dönüşmesi gereken ilk etapta 600 bin bağımsız birim olduğunu, bunların çok hızlı olarak dönüşmesi, değiştirilmesi ve yenilenmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul’un dönüşümü konusunda ‘Yarısı Bizden’ kampanyası başlattıklarını hatırlatan Bakan Özhaseki, “Yarısı Bizden kampanyasına 1 milyon 255 bin vatandaşımız müracaat etti. Orada 1,5 milyon liralık bir paket açıkladık. Bundan dolayı da müthiş bir rağbet var. Bir taraftan rezerv alanlarda 400 bine yakın konut üretiyoruz, bir taraftan Yarısı Bizden kampanyasıyla 350-400 bin konutu yenilemiş olacağız. Bu konuda orta vadeli bütçeye 485 milyar lira koyduk. İstanbul'un dönüşümü için 485 milyar lira para koymuş olduk. Bir tarafta da TOKİ'miz yine sosyal konutlar yapacak. İstanbul'umuzda neredeyse 1 milyona yakın konutu Bakanlık vasıtasıyla veya onun liderliğinde yapmayı, dönüştürmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘ZORUNLU EXPER VE GABİM RAPORU SONLANDIRILIYOR’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, yabancı satışlarda uygulanan Zorunlu Exper ve Gabim raporu uygulamalarının da sonlandırıldığını ancak bu aşamada bazı tedbir ve uygulamalar olacağını açıkladı.
Gabimin amacı nedir?
Gabim usul ve esaslarının amacı, GABİM Değerleme Sistemi Katılım Sözleşmesi çerçevesinde gayrimenkul değerleme raporları hazırlanırken, takip edilecek usul ve esasları ortaya koymaktır. Bu Usul ve Esaslar; GABİM’in, Katılımcının, İşi Verenin ve GABİM Değerleme Sistemindeki diğer paydaşların hak ve yükümlülüklerine, iş dağıtım işlemlerine, değerleme raporu hazırlama işlemlerine, fatura ve ödeme işlemlerine, kalite, performans ve kontrol faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
DEPREM BÖLGESİNDE KALICI KONUTLAR GÜNDEM MADDESİ
Özhaseki, konuşmasında İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının yanı sıra, deprem bölgesinde hayat normale döndükten sonra kalıcı konutların yapılması konusunun gündeme geldiğini anlattı ve devam eden hizmet faaliyetleriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu;
"Hak sahipliği olarak AFAD'ın belirlemiş olduğu konut sayısı 390 bin. Neden daha fazla yıkım var da 390 bin ev yapmak zorundayız. Devlet eskiden beri kural olarak bir apartmanda bir vatandaşın 40 dairesi varsa 40'ını da vermiyor. Mahkemelik durumlar oluyor. Onlardan dolayı sayı düşüyor. Şu an 390 bin konutu bir an önce yapıp vermemiz lazım. Evinin dışında konteynerlerde kalan 300 bin kadar aile var. Bir o kadar aileye de kira yardımı yapılıyor. Bizim çok hızlı davranmamız gerekiyordu. Depremden çok kısa bir süre sonra bulabildiğimiz sert zeminlerde, uygun olan yerlerde Bakanlık olarak işe başladık. Şu ana kadar gerek ihale sürecinde olan veya başlamış olan, temeli atılan veya kaba inşaatı biten veya bitme aşamasına gelen tam 307 bin konut var. Orada karar aldık. 50 bin kadar köy evini çelik karkas üzerine beton ve alçıpan malzemelerden yapıyoruz."
’30 BİNE YAKIN KONUT VATANDAŞLARA TESLİM EDİLDİ’
Özhaseki, 30 bine yakın konutu teslim ettiklerini belirterek, ''Önümüzdeki ayın sonuna kadar 75 bin konutu teslim etmiş olacağız. Bunların altyapıları yapılıyor, suları, kanalları bağlanıyor. Okullar, kütüphaneler, spor tesisleri yapılıyor. Hummalı bir çalışma var. Her ay 15-20 bin konutu Allah izin verirse teslim edeceğiz. Senenin sonuna kadar 200 bini yakalayacağız. Bu depreme kadar bizim entel dantel geçinenler arasında TOKİ böyle biraz hor görülürdü. Depremde gördük, bir tanesi bile yıkılmadı. 20 yıl boyunca yaptığı konut sayısı 1 milyon 200 bin. Şimdi biz diyoruz ki 'İnşallah senenin sonuna kadar 200 bini tamamlayacağız.'" diye konuştu.
Toplantıda konuşulan önemli gündem başlıklarından birisi de Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde meydana gelen dokuz çalışanın yer altında kaldığı toprak kayması faciası oldu.
Bakan Mehmet Özhaseki, Erzincan'da altın madeninde yaşanan göçükle ilgili de şöyle konuştu:
"İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji Bakanımız şu anda Erzincan İliç'teler. Müthiş bir kütlenin kaydığı ortam. Burada 9 kardeşimiz şu anda toprak altında. Müthiş bir arama çalışması var. Oradaki tehlikeli atıkların Fırat'a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. İlgili birimlerimiz, genel müdürlerimiz, onların ekipleri, işbirliği yaptığı bilim adamları, elimizdeki tüm teknik imkanlar tamamıyla bölgeye sevk edildi. Araçlarımız orada. Tahliye laboratuvarlarımız orada. Ayrıca bağımsız laboratuvarlara gerek topraktan gerekse sudan numuneleri alıp gönderiyoruz. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir kirliliğe ve korktuğumuz bir olaya rastlamadık. Anlık olarak bunu takip etmeye devam edeceğiz” dedi.