Kira Kontratı Nasıl Yapılır?

ÖZEL HABER

Gayrimenkulünü kiraya verecek olanlar ve o taşınmazı kiralayacak olanlar için en önemli soru Kira Kontratının nasıl yapılacağıdır.

Kira kontratı, kiralayan ile kiracı arasında imzalanan resmi bir evraktır. Kiralanan konut, dükkan, ofis gibi tüm taşınmazlar için kira kontratının yapılması gerekiyor. Kira kontratında kiralama süresi, kira bedeli, taraflar gibi önemli detaylar yer alıyor. Bu evrak ile hem kiracı, hem de mülk sahibi kendini güvence altına almış oluyor.

Kira Kontratı Yapılırken Nelere Dikkat Etmelidir?

Kira sözleşmesi yapılırken kiralanacak olan taşınmazın, adresi, cinsi, tarafların iletişim bilgileri, kira sürecinin başlangıç ve bitiş tarihleriyle birlikte kira ücreti yazılmalıdır. Bunun yanında kiralayan kişi, mekanda yer alan demirbaşları da kiralamış olur ve sorumluluğunu da alır.

Kombiden elektrik sayacına, su saatinden posta kutusu anahtarına varana kadar tüm bilgiler kira kontratında yer alması gerekiyor. Ayrıca aidat bilgileri, varsa depo bilgilerine de sözleşmede yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca kiralanan mülkte herhangi bir tadilat gerçekleştirilecekse bu durumun tüm detaylarıyla birlikte sözleşmede yer alması gerekiyor.

Kontratın tamamı iki nüshadan meydana geliyor, nüshalardan birisi kiralayanda, diğeri ise kiracıda kalıyor. Kiralanan yerin tapusu, kontrat aşamasında mutlaka dikkatle incelenmelidir. Varsa vekâlet evrakına da dikkatlice bakılması gerekiyor.

Kiraya veren ve kiracının Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bilgilerinin eksiksiz bir şekilde kontrat üzerinde bulunması gerekiyor. Kontrat imzalanırken her iki tarafın kefilinin bulunması, işin net bir şekilde garanti altına alınması anlamına geliyor. Kiracı, kira bedelini banka hesabından gönderirken ya da yatırırken açıklama kısmında mutlaka kira dönemi belirtmesi gerekiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.