Tapuda ‘Üç Boyutlu’ Uygulama

ÖZEL HABER

Konut satışlarında yeni bir dönem başlıyor. Yeni bir uygulama olan “üç boyutlu kadastro" ile “dublörlü” tapu sahteciliğinin önüne geçilecek ve bundan sonrasında satış işlemlerinde bu tür dolandırma yöntemleri kullanılmayacak.

Ev almayı planlayanları çok yakından ilgilendiren yeni uygulama hayata geçiyor. Yeni uygulamayı açıklayan Tapu ve Kadastro Müdürü Mehmet Zeki Adlı, uygulama ile bundan sonra tapu işlemlerinde dolandırıcılığın önüne geçileceğinin müjdesini verdi.

Amasya’da pilot uygulamasını başlatmış oldukları “üç boyutlu kadastro” uygulamasını sisteme entegre edeceklerini belirten Adlı, uygulama ile binayı, daire, hatta kata girip odaları, kimin oturduğunun bile üç boyutlu görülebileceğini belirtti.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda Tapu ve Kadastro Müdürü Mehmet Zeki Adlı, “Ülke olarak en büyük sıkıntımız, fiili durumdaki bilgiler ile devletin kayıtlarında tutulan bilgiler arasında maalesef bire bir oturan bir sistem yok. Felaket anlarında, depremde, selde hak sahibini belirlemede veya hasar tespitlerinde sağlıklı çalışmalar yapamıyorsunuz.Üç boyutlu kadastro diye bir çalışma yaptık, sistemle entegre ediyoruz. Artık bütün meskun alanların üç boyutlu olarak görüntülerini elde ediyoruz ve -binanın içindeki bağımsız bölümler de- mimari projelerin hepsini sayısallaştırdık. Artık, hangi bağımsız bölümse o bağımsız bölümün bulunduğu binayı, sokağı, caddesini değişik boyutlarda her yönüyle görebileceksiniz, hatta katını tıkladığınız zaman, o katın içine girip kaç daire var, dairelerin büyüklükleri nedir, kaç oda, kaç salondur, hepsini metrik olarak da görme imkânına sahip olacaksınız. Bir taraftan içinde oturanı görüyorsunuz, bina riskli mi, değil mi, göreceksiniz.
Yollar tıkanınca farklı yollarla sahtecilik yapmaya başladılar ama biz ihtisas kurumu olduğumuz için bizim elemanlar da bu konuda eğitimli yani farklı yollara da tevessül etseler, işte, robot resim kullanıyorlar, kişi benzetip geliyor, dublör kullanıyorlar. Bununla bu sefer sahtecilik yapmaya kalkıyorlar ama biz onları da yakalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce uçakla havadan binaların "eğik resim çekme kamerası" ile görüntüsü alınacak. Söz konusu kamera sayesinde daha önce havadan yapılan çekimlerde sadece çatısı görülen binaların 4 cephesi de görüntülenebilecek.

Böylece üç boyutlu kent modeli oluşturulurken, ayrıca mimari projedeki ve tapudaki daire numaraları da birbirine entegre edilecek.

Üç boyutlu kent modelleri çalışması bitince vatandaşlar, TAKBİS üzerinden sadece arsasını, tarlasını değil, konutun mimari projesi ile içindeki bağımsız bölüm ile odalar ve her odanın metrekaresine kadar detaylarını görebilecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.