Ülkemizde yapılaşmanın, ağırlıklı olarak betonarme binalardan oluştuğunu belirten Özyurt, beton binaların kısa ömürlü olduğunu kaydetti. Bu nedenle de sektörün alternatif arayışına girdiğini söyleyen Özyurt, inşaatlarda kullanılan beton uygulamalarının ülke ekonomisine milyarlarca dolar zarar verdiğini aktardı.
Yatırımcıların konuta bakış açısının ve sektörden beklentilerinin de değişmeye başladığını belirten Özyurt; artık bahçeli, geniş balkonlu, daha az katlı, doğaya zarar vermeyen malzemelerin kullanıldığı yapıların talep gördüğünü kaydetti.
Ülkemizde 20 milyon civarında konut bulunduğunu ve bu konutların 7 milyonunun dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Özyurt, “Beton binaların ömrü kısa, betonarme bir bina 60 yılda ölüyor. Betonun geri dönüşümü de yok. Betonarme binaların ekonomiye milyarlarca dolar zararı var. Artık betondan vazgeçmeli, alternatif ürünlere yönelmeliyiz. En güzel alternatif de çeliktir. Bundan sonra binalarda beton daha az kullanılacak ya da hiç kullanılmayacak. Çelik daha fazla tercih edilecek. Şu anda çelik evlere doğru yöneliş var. Çevreci sistemler, arıtma sistemleri, güneş panelleri, prefabrik, hızlı ve ekonomik çözümlerle konut üretilecek. Ayrıca sadece konut değil, atelyeler, imalathaneler ve sanayi tesisleri üretimlerinde de çelik kullanımı tercih edilecek" ifadelerini
Sektörün gelecekte bilim kurguyu andıran gelişmelere sahne olacağını belirten Özyurt, “Örneğin, inşaat atıklarıyla değerli bir kaynak yaratmak öncelikli olacak. Organik atık ve mantar sporlarıyla yetiştirilebilecek yapı malzemeleri geliştirilmesi ve eski nesil bir binanın atığının yeniden kullanılarak, yeni nesil binalar için malzemeye dönüştürülmesi mümkün olacak. Plastikten sürdürülebilir yollar oluşturmak için plastik atıkları kullanan ülkeler var. Hollanda'da plastik atıklarından bisiklet yollarının yapılması konuşuluyor, hatta denemeler başladı. Bizim de bu gelişmelere paralel davranmamız gerekecek” şeklinde konuştu.