banner3

81 İl, “Akıllı Şehre” Dönüşüyor

Ülkemizde akıllı şehirler konusunda kapasitenin geliştirilmesi amacıyla yürütülen “Akıllı Şehirler Kapasite Geliştirme ve Rehberlik Projesi” T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürlüğü himayesinde çalışmalara başlandı. Akıllı şehir projesi, 32 farklı konu başlığında eğitimler ve çalıştaylar ile devam edecek.

GÜNDEM 24.12.2020, 17:26 25.12.2020, 11:30
81 İl, “Akıllı Şehre” Dönüşüyor

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürlüğü himayesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra belediyelere yönelik olarak toplantılar düzenlenmeye başlandı. ‘2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer alan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, akıllı şehir çözümleri, yerel akıllı şehir stratejisi ve yol haritası hazırlanması amacıyla “ASİS CT” rehberliğinde düzenlenen toplantılarla, ülkemizde akıllı şehirler konusunda kapasitenin geliştirilmesi hedefleniyor.

Hazırlanan proje ile kamu kurum ve kuruluşlarına dönük olarak “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı Yönetişim Bilgilendirme ve İzleme Toplantıları”;  belediyelere dönük olarak ise “Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Rehberlik Etkinliği” ile “Akıllı Şehir Uygulamalarına Yönelik Rehberlik Etkinliği” adıyla düzenlenmeye başlanan toplantılara, aralık ayı başından itibaren 515 kişinin katılımı ile başlandı.

3 Aralık’ta T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Akıllı Şehirler ve Coğrafi Teknolojiler Dairesi Başkanı Dursun Yıldırım Bayar, Asis CT Genel Müdürü Dr. Sayın Fatih Gündoğan ve İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker’in yanı sıra 15 Büyükşehir Belediyesi yöneticisinin katılımı ile;  belediyelere dönük olarak düzenlenen ‘Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Rehberlik Etkinlikleri’nin ilki pandemi tedbirleri nedeniyle “çevrimiçi” olarak düzenlendi.

Genel Müdür İsmail Tüzgen, toplantıda yapmış olduğu konuşmasında, “Şehirlere özel endeksler ile puanlama sistemi yapacağız. Akıllı şehirler özelinde temiz hava, temiz çevre gibi kriterleri belediyelerimiz ile çalışacağız. Hazırlanan rehberlik dokümanları tüm belediyelere yol gösterecek” dedi.

Dursun Yıldırım Bayar ise konuşmasında, “Akıllı şehirler vizyonumuzda 16 bileşeni baz aldık. Eylemlerimizi de bu vizyonda ilerletiyoruz. Öncelikli amacımız yerli ve milli üretimi ekosistemde desteklemek. Belediyelerimize ayrıca rehberlik kılavuzu hazırladık. Danışmanlık vererek de her zaman yanlarında olacağız” dedi.

4 Aralık’ta ise yine büyükşehir belediyeleri yönetimlerine dönük olarak “Akıllı Şehir Uygulamalarına Yönelik Rehberlik Etkinliği” düzenlendi.

Kamu kurum ve kuruluşlarına dönük olarak ise 3 ve 4 Aralık tarihlerinde, “2020 – 2023 Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı Yönetişim Bilgilendirme ve İzleme Toplantıları” başlığıyla yine çevrimiçi toplantılar gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Şeker ve Dr. Mete Başar Baypınar ve AsisCT Genel Müdürü Dr. Fatih Gündoğan da etkinliklerde projenin detayları hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundular.

Yöneticiler için, Akıllı Şehirler eğitimini veren AsisCT Genel Müdürü Dr. Fatih Gündoğan, akıllı şehir yolculuğuna nasıl hazırlanılması gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Gündoğan “Akıllı şehirler, günümüzde zamanın, mekânın, enerjinin, şehir güvenliğinin tasarruflu bir şekilde sağlanmasını amaçlıyor. Akıllı şehirlere giden yol ise, kentlerde yaşayanlara kaliteli ve sürdürülebilir hizmet ulaştırmaktan, şehirleri daha konforlu yaşanabilir hale getirmekten, altyapıyı planlamaktan ve hizmetlerin bütünsel bir şekilde birbirine entegre olarak sunulmasından geçiyor.”  dedi.

Yorumlar (0)
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur