Fay Yasası'nda Son Aşamaya Gelindi
Son günlerde İzmir ve civarında yaşanan depremlerden sonra Fay Yasası yeniden ülke gündemine taşındı.
İzmir'de yaşanan son depremlerin ardından şehirde yakın zamanda yaşanan depremler ülkemizde endişe yarattı. Daha önce, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından gündeme gelen Fay Yasası ile çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Söz konusu yasa ile fay hatlarının geçtiği bölgelerde inşaatlara sınırlama getirilmesinin yanında güvenli yapı stokunun oluşturulması sağlanacak.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bulunan yasanın taslak metnin hazırlanmasında sona doğru gelindiğini belirtti.Sözbilir, metnin şubat ayı ortalarında tamamlanarak Mart'ın ilk haftasında İzmir'de kamuoyuna açıklanmasının beklendiğini belirtti.
O BÖLGE YERLEŞİME KAPANMAYACAK
Hazırlanan yasa ile fay hatlarının imar planlarına işleneceğini ve yerleşim yerlerinin hangi yönde gelişim göstereceğinin belirleneceğini belirten Sözbilir, fayı yapılaşmaya kapatmanın bir ilçeyi yapılaşmaya kapatmak anlamına gelmediğini söyledi.
Sözbilir, fay hatlarında bulunan yerleşim yerleriyle ilgili, “kısıtlı yapılaşmaya yönelik kat sınırlaması” gibi birtakım uygulamaların hayata geçirilebileceğini belirtti.
Fay hattı üzerinde bulunan yapıların tespitinin, fay hatlarının imar planlarına işlenmesinin ardından ortaya çıkabileceğini dile getiren Sözbilir, bu çalışmalar yapıldıktan sonra yapının durumuna göre kentsel dönüşüm gibi bir takım uygulamaların hayata geçirilebileceğini belirtti.
18 İL MERKEZİ TEHLİKEDE
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce hazırlanmış olan ‘Türkiye Diri Fay Haritası’na göre, ülkemiz genelinde 5.5 ve üzeri deprem üretme potansiyeli olan 486 diri fay hattı mevcut durumda.
Yapılan başka bir çalışmaya göre de yerleşim yerlerine olan uzaklıkları dikkate alındığında 18 il merkezinin yanısıra 80'i aşkın ilçe ve 502 köy bölgesi de fay hatlarında yer alıyor.