banner3

Gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin yeni düzenleme yürürlüğe girdi!

Sermaye Piyasası Kurulu, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde değişiklik yapıldığını duyurdu. Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’ndeki düzenleme ile birlikte gayrimenkul yatırım fonlarının kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapmasının önü açılmış oldu.

GÜNDEM 23.07.2024, 12:35 23.07.2024, 13:02
Gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin yeni düzenleme yürürlüğe girdi!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) konut üretimine katkı sağlamak hedefiyle hazırladığı “Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle proje gayrimenkul yatırım fonu (Proje GYF) ibaresiyle yeni fonların kurulması, bu fonların kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapmasının önü açıldı. 

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, Proje GYF’lerin kentsel dönüşüm ile konut üretimine katkı sağlayacağını söyledi.

Bu düzenlemeyle sektörde kurumsallaşma sürecinin olumlu etkileneceğini belirten Çekici, düzenlemenin ayrıca sektörün ihtiyacı olan “fiyat ve güven disiplininin oluşmasına önemli ölçüde destek 
sağlayacağını ifade etti. 

Yapılan değişikliklerle GYF sayısının 2024’ün sonunda 200’ün üzerinde olacağının öngörüldüğünü dile getirildi.

DÜZENLEME NELERİ İÇERİYOR?

Söz konusu düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonları için daha etkin, hızlı ve güvenli bir yatırım ortamı sağlanmıştır. Şemsiye fonları ve proje gayrimenkul yatırım fonları (PGYF), tebliğde yerini alan önemli iki gelişme yer alıyor.

ŞEMSİYE FONLARININ YAPISI NEDİR?

Gayrimenkul Yatırım Fonları Tebliği’nde yapılan değişiklikle birlikte şemsiye fonlar getirilmiştir. Bu değişiklikle, fonların katılma payları şemsiye fona bağlı olarak ihraç edilebilecektir. Şemsiye fon yapısı, her bir fonun bağımsız olarak tüm varlık ve yükümlülüklerinin ayrılması esasına dayanmaktadır. Bununla birlikte, şemsiye fonun tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda, şemsiye fona bağlı fonların da tasfiye edilmesi veya devredilme gerekliliği bulunmaktadır.

PROJE GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARININ YAPISI NEDİR?

Özellikle konut sektörüne sağlayacağı katkılar ile öne çıkan ve uzun zamandır birçok farklı platformda tartışılan, farklı meslek gruplarınca öneriler geliştirilen proje gayrimenkul yatırım fonlarının, tebliğin en önemli düzenlemesi olduğunu söyleyebiliriz.

Bu düzenleme ile artık fonların, belirli koşulları sağlamak kaydı ile projelere yatırım yapabilmesinin önü açıldı. Temelde bu fonlar, bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlası konut kullanımına ayrılmış olan, bağımsız gayrimenkul değerleme kuruluşlarınca kuruluşlarınca hazırlanacak bir rapor ile tespit edilen gayrimenkul projelerine yatırım yapabilir. Bu amaçla kurulacak fonların unvanlarında “Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu” ifadesine yer verilmesi zorunludur.

Fon portföyü yalnızca üzerinde proje geliştirilecek olan arsalar, gayrimenkul projeleri ve belirli para ve sermaye piyasası araçlarından oluşabilir. Fonlar, kendi mülkiyetlerindeki arsaların yanı sıra, hasılat paylaşımı veya kat karşılığı arsa satışı sözleşmeleri akdederek başka kişilere veya kamuya ait arsalar üzerinde gayrimenkul projelerini portföylerine dahil edebilirler.

Son olarak katılma payı ihraç edilmiş ve mevcut portföyü proje fonu hükümlerine uygun olmak kaydı ile ilgili fonun proje fonu olarak değişikliği mümkün kılınmıştır. Gerekli koşulları sağlayan fonların proje fonu olarak değişikliği için ilgili maddenin yürürlük tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde Kurula başvurması gerekmektedir.

BU DÜZENLEME GAYRİMENKUL PAZARINDA PROJELERİN HIZLANMASININ ÖNÜNÜ AÇACAK

GYF’lerin inşaat projelerine yatırım yapabilmesinin önünü açan düzenleme ile özellikle konut geliştiricileri açısından alternatif bir finansman modeli getirilmiş oldu. Farklı ölçekteki projelerin bu yeni regüle yapıya entegrasyonu ile sektör olarak yeni bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. Bu düzenleme ile sıkışmış gayrimenkul pazarında likiditenin arttırılarak projelerin daha hızlı hayata geçirilmesine katkı sağlanmış olacak.

Yorumlar (0)
15
açık