Fikirtepe'de 131 Hektarlık Alanın İmar Planı Askıya Çıkarıldı
İstanbul Fikirtepe bölgesinde uzun süredir devam eden kentsel dönüşüm problemine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el attı. Vatandaşların mağduriyetini gidermek ve bölgede güvenli yaşam alanı oluşturmak amacıyla Bakanlık, Emlak Konut aracılığıyla projeyi üstlendi. Projeler dâhilinde Fikirtepe'de 15 bin konut üretilecek.
AA'nın aktardığı habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Yeni Fikirtepe'yi oluşturmak’ amacıyla bölgenin yeni imar planını hazırladığı belirtildi. Askıya çıkarılan yeni plan kapsamında Fikirtepe’de terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmemiş projeler Emlak Konut tarafından sürdürülerek hayata geçirilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, 'Deprem Haftası' etkinlikleri kapsamında İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Köse, deprem tehlikesine karşı hızlı bir şekilde tedbir almak istediklerini belirterek, "Riskli alanlarda şu ana kadar yaklaşık 116 bin bağımsız birim var. Bu bağımsız birimlerin dönüşüm süreci etkin bir şekilde devam ediyor. Belediyeler, idarelerimiz ve Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlığımızın yetkili olduğu bölgeler bulunuyor. Tüm paydaşlar etkin bir şekilde koordinasyon sağlayarak dönüşüm sürecini hızlandırmak istiyor. Çünkü depremin ne zaman ne şekilde geleceğini bilemiyoruz. Bizim de hızlı bir şekilde önlemlerimizi almamız gerekiyor" dedi.
İstanbul'da, 8 yılda yaklaşık olarak 74 bin binada riskli yapı tespiti yapıldığını söyleyen Köse, bu binaların yıkım sürecinin tamamlandığına, bu sayede yaklaşık 1,5 milyon nüfusun can ve mal güvenliğinin sağlanmış olduğunu belirtti.
FİKİRTEPE'DE ÇALIŞMALAR 2023 YILINA KADAR TAMAMLANACAK
Köse, Fikirtepe için genel bir master planı hazırladıkları belirterek, "Planda park alanlarını birleştirip büyük millet bahçesi dediğimiz nitelikli, vatandaşların rahat istifade edebileceği donatı alanları oluşturduk. Şehircilik anlamında yaşanabilir bir plan oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Geçen hafta planımız Bakanlığımızca onaylandı. Askı süreci başladı. 1 ay bir askı süreci var ondan sonra uygulama süreçlerine geçmiş olacağız.
Vatandaşlarımızın konutlarını tahliye ve yıkım sürecini bitirdiğimiz an tüm proje adasına birinci etap dediğimiz bölgeye inşa faaliyetlerine Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile girmiş olacağız. İnşaat süreçleri de 2023 yılında tamamlanır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.