banner3

10 m²’den Dükkândan Avrupa’nın En Yüksek Çelik Binasına

İş hayatına, İzmir’de 10 metrekarelik bir dükkanda atılan Biva Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Yılmaz, tadilat-dekorasyon faaliyetleri ile başlamış olduğu inşaat serüvenini mimari proje, taahhüt, yap-sat ve kentsel dönüşüm projeleri ile sürdürüyor.

KONUT PROJELERİ 08.03.2022, 19:06
10 m²’den Dükkândan Avrupa’nın En Yüksek Çelik Binasına

5 binden fazla konut inşa eden ve Avrupa’nın en yüksek yapısal çelik binasını İzmir’e kazandıran Yılmaz, markalarının kurumsallaşma hikâyesini ile ilgili olarak “Yeni yerimize taşındığımız dönemde zincir marketler hızla yayılıyordu. İspanya merkezli bir firmanın Türkiye genelinde bin mağazayı 60 günde açacağını, İzmir’de de Ege Bölge Müdürlüğü kurması gerektiğini öğrenince bu işe atılmaya karar verdik. 15 günde 20 mağaza açarız taahhütüyle bu işe girdik ve 15 günde 20 mağazayı açtık. Bu çalışmamız İspanya’da bile ses getirmişti. Türkiye’nin her yerinde kurumsal zincir marketlerin mağazalarını ve depolarını yapmaya başladık. Taahhüt ağımızı genişleterek sanayi yapıları yapmaya başladık. 15 bine yakın mağaza açtık. Doğru ağı kurup doğru ekiplerle ilerledik. İzmir’den Doğubeyazıt’a ekip göndermek kolay. Ancak bölge kalkınsın diye bir proje müdürü gönderiyorduk, orada bir ekip kurup eğitim veriyorduk. Kendi iş konseptimizi ve anlayışımıza uygun olarak, malzemelerimizi o bölgeden alıp o bölgedeki iş gücünü kullanıyorduk.” ifadelerini kullandı.

2009 yılı itibarıyla satın aldıkları arsalarda yap-sat projesi geliştirmeye başladıklarını kaydeden Yılmaz, “Mağaza işindeki kazanımlarımızı İzmir ile paylaşmak için gayrimenkul alarak yap-sat projelerine başladık. Kendi inşaat ağımızı kurduk. 2012 yılında ciddi bir ekiple kentsel dönüşüme başladık. 100’ün üzerinde beyaz yakalı ekiple bu işe girdik. Riskli yapı tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans alan ilk firmalardan biriyiz. İnşaata başlamadan önce bilgilendirme hattı kurduk. 30 binden fazla kişiye ücretsiz danışmanlık yaptık. Önce insanlar bilgilensin, daha sonra hizmet veririz düşüncesindeydik. 2012 yılından 2019 yılına kadar kentsel dönüşüm projelerine devam ettik. Profesyonel bir yıkım ekibi ile ciddi bir tasarım ekibi kurduk. Tüm binalarımızı kendimiz yıkıp kendimiz yaptık. İnsanlar bir sokağa girip yaptığımız binayı gördüğünde üzerinde tabelası olmasa bile karakteristik yapısından dolayı Biva’nın yaptığını biliyor. 2019 yılında bu işin yık-yap modeli ile yürümeyeceğine ada bazlı bir dönüşüm olması gerekliliğiyle kentsel dönüşüm projelerine ara verdik” diye konuştu.

Biva Projesinin inşası sırasında bir çok sıkıntılarla karşılaştıklarını belirten Yılmaz, “Bu vizyonla Avrupa’nın en yüksek yapısal çelik binasının inşaatına başladık. Birkaç ay içerisinde projemizi teslim edeceğiz. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bu binayı yaparken her türlü olumsuzluğu yaşadık. Bu bina ekonomik kriz gördü, deprem gördü, hortum gördü, pandemi gördü. Ona rağmen İzmir’in kalbi Bayraklı’da Türkiye’nin bir simgesi olarak yükseldi” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur