banner3

Adlı: “Tapu işlemlerinin yaklaşık olarak % 90’ı Web Tapu sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bağlı kuruluşu olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, vatandaşlar tapu hizmetlerini daha etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda sunmaya devam ediyor.

GÜNDEM 21.01.2022, 20:50 21.01.2022, 21:14
Adlı: “Tapu işlemlerinin yaklaşık olarak % 90’ı Web Tapu sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor”

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, teknolojiye yaptığı yatırımlar ile vatandaşların işlemlerini kolaylaştırırken; geliştirilen uygulamalar ile Tapu Müdürlükleri ve ilgili kurumların da iş yükü azaltılıyor.

Bloomberg TV’de İsmail Altın ile   Gözde Kuyumcu moderatörlüğünde hazırlanan ve inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler, yenilik haberleri, gayrimenkulde yatırımın püf noktaları ve yatırım değeri yüksek gayrimenkul projeleri ile ilgili konuların konuşulduğu Konuta Yön Verenler Programı’nın bu haftaki konuklarından biri de Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı idi.

Adlı, Genel Müdürlük olarak yaptıkları çalışmalar ve sektörün 2021 yılındaki durumu ile ilgili paylaşımlarda bulundu. 

2021’in özellikle son aylarında dövizde yaşanan dalgalanmalar birçok sektörü durma noktasına getirirken emlak sektörüne ise pozitif anlamda etki etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancıya konut satışları 2020’nin aynı ayına göre % 77,1 oranında artış kaydetti.

Programın moderatörlerinden Gözde Kuyumcu’nun İnşaat Sektörünün 2021 yılının değerlendirildiği bu günlerde Tapu Kadastro Genel Müdürü olarak bu konu ile ilgili verilerin neler olduğunu sorması üzerinde; gayrimenkul hareketlerinin Türkiye’de hep dinamik olduğunu belirten Adlı, “Geçen yıllarda dünyanın başına bela olan bir pandemi süreci yaşadık. Buna rağmen rakamlarda ciddi bir azalma söz konusu olmadı. Örneğin 2019 yılında 1 milyon 350 bin konut satılmış. Bu rakam 2020 yılında 1.500.000 civarında olurken bu sene de konut satışları 1.400.000’nde kalmış. Yani hep birbirine yakın rakamlar.2020 yılında konut kredilerinde faizler düşünce ciddi bir talep olmuştu. 2020’de görülen artış bundan dolayı olmuştu. Diğer yıllarda ise rakamlarla ilgili çok büyük bir farklılık görülmüyor.  Ayrıca 2021 yılında da 145 bin iş yeri satışı gerçekleşti” değerlendirmelerinde bulundu.

“Bir imza yetiyor”

Programın moderatörlerinden  İsmail Altın’ın “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü olarak siz bir çok yeniliğe imza attınız, bu yenilikleri bizimle de paylaşabilir misiniz?“ şeklindeki sorusu üzerine;  vatandaşların tapu işlemlerinde yaşadıkları sıkıntıları aşmak için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü olarak birçok teknolojik yeniliğe imza attıklarını kaydeden Adlı, “Genel müdürlük olarak bizim teknolojik gelişmelerimizi anlatmaya kalksak birkaç saat sürer. Tapu Kadastro Bilgi Projemiz herkesin bildiği bir projedir. Tüm Türkiye çapında bütün tapu işlemlerini bu sistem üzerinden online olarak yapabiliyoruz. Yine geçen sene haciz işlemleri ile ilgili olarak e-Haciz diye bir uygulama başlattık. Haciz işlemleri artık bizim hiçbir memurumuz hiçbir işlem yapmadan ilgili kamu kurumu haczi koyabiliyor veya kaldırabiliyor. Bu işlem sistem üzerinde gerçekleşiyor ve kayıtlarını biz tutuyoruz. İpotek işlemleri ile ilgili olarak geçmişte bankalar ve biz sürekli bir çok evrak işleri ve getir-götürle uğraşıyorduk. Şu anda bankaların bize gelmesine hiç gerek kalmadan sistem üzerinden evraklar gönderiliyor ve işlemler tamamlanıyor ve sadece ipotek tarafı olan vatandaş imza atmaya geliyor. Yani akdi imzalamaya geliyor” diye konuştu.

“Islak imza şu an için mecburi”

İsmail Altın’ın “intikal ve bağış sistemlerinde de yenilikler yapıldı değil mi?” şeklindeki sorusu üzerine; hali hazırda gerçekleştirilmekte olan tapu işlemlerinin yaklaşık olarak % 90’ının sistem üzerinden gerçekleştirildiğini dile getiren Adlı, “Tapu işlemleri akde dayalı işlemlerdir. Akde dayalı olunca, e-imza henüz şu an Türkiye’de yeterli güvenlikte olmadığı için biz ıslak imza istiyoruz. Vatandaşı sadece ıslak imza için çağırıyoruz. Mesela alım satım işlemlerinde de vatandaş tüm işlemlerini web tapu üzerinden yapıyor, evraklarla ilgili bize bilgi veriyor. Biz de ilgili kurumlarla irtibat sağlayarak evrakların doğruluğunu teyit ediyoruz. Yani mesela o kimlik vatandaşın mı diye Nüfusla irtibata geçiyoruz. Yine vekâletse noterlerle bağlantı kuruyoruz. İmza sirküsü ise Ticaret bakanlığı ile bağlantı kuruyoruz. Dolayısı ile vatandaşın bize hiç bir evrak sunulmasına gerek olmadan işlemler bu şekilde yapıyoruz. Sadece akit esnasında imza atmak için çağırıyoruz. İmzasını atıyor ve işlemi bitiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 “En azından döviz hareketlerinin kontrolü noktasında da iyi bir uygulama olacak”

Başkan Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarına göre, yabancı uyruklu kişilerin bazı şartları karşılayarak Türk vatandaşlığına kabulündeki yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Yönetmelik değişikliği ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek için; ‘En az 500 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirilmesi veya en az 250 bin Amerikan Doları ve karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alınması’ düzenlemesi yapılmıştı. 

Programın moderatörü İsmail Altın’ın Genel Müdürlüğünüz, ‘Türk Vatandaşlığı Kanununda yapılan yönetmelik değişikliği’ çalışmalarında ne gibi katkılarda bulundu, bu yönetmelikle ne gibi değişiklikler getirildi, sizden bilgi alabilir miyiz? sorusu üzerine;  Merkez Bankası tarafından ve kendileriyle yapılan görüşmelerin ardından yönetmelikte düzenleme yapıldığını belirten Adlı, “Biliyorsunuz şimdiye kadarki uygulamalarda 250.000 dolar karşılığı Türk lirasıyla alışveriş yapan yani gayrimenkul alanlara tanınıyordu Tabii bunu döviz olarak Türkiye'ye girişi yapılıp yapılmadığı kontrol edilmiyordu. Bu da döviz rezervi açısından çok sağlıklı bir işlem değildi. Bunun üzerine Merkez Bankası bir defa bu döviz girişinin yapılmasının teyit edilmesi noktasında düzenleme yapılması talebinde bulundu ve bu yönetmelikte bu çerçevede çıkarıldı. Bu yönetmelik çerçevesinde artık yabancılar Türkiye'de vatandaşlık edinmek için gayrimenkul satın almaya kalkıştığı zaman bankada bu paranın döviz olarak Merkez Bankası hesabı ile bozulduğunu belgelemesi lazım. Böylelikle en azından Merkez bankamızın hem döviz rezervleri artmış olur hem de dışarıdan Türkiye’ye döviz girişinin teyidi sağlamış oluyor. 

Şu anda genelgelerin yayınlanması için çalışma yapıyoruz. Zannediyorum bir hafta içerisinde de uygulamaya başlayacağız.  Dolayısıyla da en azından döviz hareketlerinin kontrolü noktasında da iyi bir uygulama olacak diye düşünüyorum” dedi.

“Yabancılara 68 bin 600 adet taşınmaz satışı gerçekleşti.”

2021’in özellikle son aylarında dövizde yaşanan dalgalanmalar birçok sektörü durma noktasına getirirken emlak sektörüne ise pozitif anlamda etki etti.

“Pandemi dönemi nedeniyle yabancıların Türkiye’ye gidiş gelişleri sınırlı idi” diyen Adlı, sözlerine devamla “Daha sonraki dönemlerde, özellikle 2021de insanların pandemiye alışıp, gitme ve gelmeler daha rahat bir hale gelince yabancıya satışlarda bu sene zirveyi yakaladık. Son 2-3 senede işlemlerini gerçekleştiremeyenler bu 2021’de gelmek suretiyle alımla ilgili işlemlerini bitirdiler. Bizdeki rakamlara bakıldığında ilk beş sırayı İran, Irak, Rusya, Almanya ve Afganistan oluşturuyor. Bu sene 68 bin 600 adet yabancılara taşınmaz satışı gerçekleşmiş. Bunun 64 bin civarı konut olurken diğer kısmı arazi ve ticari alanlardan oluştu” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur