Aile Konutu Şerhi nedir? Nasıl konulur?
Özellikle boşanma esnasında, eşler arasında oturulan ev ile alakalı anlaşmazlıklara sıkça rastlanıyor. Eşlerin birbirlerinden habersiz bir şekilde ortak konutu satma düşüncesi her iki tarafı da korkutur. Bu nedenle medeni kanun, “aile konutu şerhi” konulması sistemini getirmiştir.
Aile konutu şerhi, tapu kendine ait olmayan eşe verilmiş önemli bir haktır. Bir konutun, aile konutu olarak şerh edilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Ailenin yaşamını sürdürdüğü bir konuta aile konutu şerhi işlenebiliyor.
Tapuya Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?
Tapuya aile konutu şerhi konulabilmesi için merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kağıt örneği alınır. Bunun yanında, tapuya aile konutu şerhi işlenmesi istenen taşınmazın tapu sicilindeki ada/parsel bilgileri ile MERNİS üzerinden alınan yerleşim yeri verilerinin çakıştırılması gerektiği zaman belediye, muhtarlık, kadastro müdürlüğü, apartman yönetimi, LİHKAB ve benzeri kurumlardan bu durumu kanıtlayıcı nitelikte belge alınması gerekiyor.
Tapu Sicil Müdürlüğü’ne konutun, aile konutu olarak kullanıldığına ilişkin evraklar sunulduğu anda, ilgili tapu sicil müdürlüğü bu işlemi yapmakla yükümlüdür.
Aile konutu, eşlerin yaşam faaliyetini sürdürdükleri mekândır. Eşler evlilik birlikteliğini beraber yürütür ve yönetirler. Eğer eşler boşanmışsa, “boşandıktan sonra aile birliği bozulduğu için” boşanma işleminin ardından aile konutu şerhi konulamaz.