banner3

Bina yıkımında yeni dönem başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan duyuru ile birlikte ‘bina yıkımında yeni dönem’ hakkında vatandaşın merak ettiği sorulara cevap verildi.

GÜNDEM 30.06.2022, 07:14
Bina yıkımında yeni dönem başlıyor

Kentsel dönüşüm çalışmaları ülke genelinde hız kazanırken; yapılan yıkım çalışmalarının artması nedeniyle de bina yıkımlarına çeki düzen verilmesi bir zorunluluk olmuştu.

Binaların kontrollü ve güvenli bir şekilde yıkılabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından güvenli yıkım yönetmeliği hayata geçirilmişti. Bakanlık tarafından yayımlanan yeni yönetmelik 1 Temmuz 2022 tarihi itibari ile hayata girecek.

Bakanlık; kontrollü ve güvenli yıkım, yıkımla ortaya çıkan atıkların bertarafı için uygulanacak olan yöntemleri tek tek açıkladı. Bakanlığın resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada;

"HATIRLATMA!

Kontrollü ve güvenli yıkım

Yıkımla ortaya çıkan atıkların bertarafı için hazırladığımız yönetmelik 1 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. Neler mi değişecek?" ifadelerine yer verilerek merak edilen sorular cevaplandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bakanlıkça düzenlenen ‘Yıkım Müteahhitliği Yeterlilik Sistemi’ne dâhil olmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin başvurularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine yapılacağı anımsatılırken, yıkım işlemlerinin yıkım müteahhiti ve şantiye şefi sorumluluğunda, fenni mesul gözetiminde yürütüleceği vurgulandı.

Yıkım işlemleri başlamadan önce izlenecek aşamalar ise şöyle olacak:

“Yıkıma başlanmadan önce belediyelerden yıkım ruhsatı alınacak. Yıkım ruhsatı İçişleri Bakanlığı’nın Mekânsal Adres Kayıt Sistemi üzerinden düzenlenebilecek. Yıkım işleminin öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılacakları açıklayan ve yıkımın bir nevi projesi olan yıkım planı farklı meslek disiplinlerinin de katkısıyla inşaat mühendisi müellif koordinasyonunda hazırlanacak. Yıkım planında yapı çevresinde etkilenebilecek yapıların ve trafik güvenliğinin hangi tedbirlerle sağlanacağı ve hangi yıkım tekniğinin kullanılacağı belirtilecek. Müteahhit, yıkım faaliyetlerine başlamadan önce güvenlik ve çevre koruma tedbirlerini alacak. Kontrollü patlatmalı yıkımlarda İdare 7 gün öncesinden başlamak üzere halkı bilgilendirerek, gerekli duyuru ve uyarıları yapacak, kolluk ve acil yardım ekiplerinin mahalde bulunmasını sağlayacak. Yeniden kullanılabilecek veya geri dönüşüme tabi malzemeler ayrılarak geri kazanımı sağlanacak. Tehlikeli veya geri kazanımı mümkün olmayan atıklar ise ilgili mevzuatı çerçevesinde bertaraf edilecek. Yıkım işlerinin ruhsat aldıktan sonra 3 ay içerisinde tamamlanması gerekecek.”

Yorumlar (0)
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur