İstanbul’da riskli bina kalmayacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem riski altındaki yapıların dönüşümünü gerçekleştirmek amacıyla geçen temmuz ayında KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ ortaklığında online olarak açılan “İstanbul Yenileniyor” platformunu hayata geçirdi.
İstanbul dahilinde binalarını yenilemek isteyen vatandaşlar, online veya mobil araçta olan danışmanlık ofislerine başvurularını yaparak binalarının yenilenmesi için talepte bulunabiliyorlar.
3 ayda 37 ilçe ve 524 mahalleden 85 bin 973 bağımsız birimde yaklaşık 315 bin kişinin dâhil edildiği toplam 2493 başvuru alındığını belirten KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, en çok başvurunun Küçükçekmece, Bağcılar, Eyüpsultan, Kartal, Kadıköy, Bahçelievler, Maltepe, Fatih, Üsküdar ilçelerinden yapıldığını kaydetti.
Yapılan başvuruların sonuca ulaşabilmesi için ilgili kanun kapsamında dönüşüm talebi yapan parselde, hisse oranlarının 3’te 2’sine sahip maliklerin uzlaşma sağlaması gerekiyor.
Hedeflerinin 1999 yılından önce inşa edilen olan ve mülkiyet sorunu olmayan tüm riskli yapıları yenilemek olduğunu dile getiren Kurt, “Vatandaşlar sisteme kayıt olduktan sonra riskli yapıda olduğunu düşündüğü taşınmazın ada parsel numarasını giriyor. Bizim de uzman ekiplerimiz 10 gün içinde mevcut durumları ve yasal haklarıyla ilgili bir bilgilendirme föyü gönderiyor. Buna ilave olarak vatandaşlarımıza bir önerge gönderiyoruz. Kendi aranızda uzlaşır, 2/3 çoğunluğu sağlarsanız bize başvurun. Biz size bir yenileme bedeli sunacağız. Bunu sağlayıp bize başvurduklarında kendilerine hazırladığımız taslak proje üzerinden bir yenileme bedeli çıkartıyoruz. Bu listemizin içerisinde nasıl bir inşaat yapacağımızı, hangi malzemeleri kullanacağımızı da söylüyoruz. Bu rakamları kabul ettikleri zaman sahaya girip interaktif süreci başlatıyoruz. Proje detaylarında anlaşıyoruz. Tahliye ediyor, yıkıyor, yeni yapılarını veriyoruz. Bağcılar’da bir pilot uygulamasını yaptık” ifadelerini kullandı.
Sistemin tüm garantörünün KİPTAŞ olduğunu belirten Kurt, “Vatandaşımız isterse 24 ay sıfır vadeyle KİPTAŞ’a borçlanabileceği gibi eğer taksitler yüksek gelirse banka kredisi kullanabilir. Bu aşamada da KİPTAŞ, vatandaş adına da kefil oluyor. Şu ana kadar olağanüstü bir ilgi ile karşı karşıyayız. 37 ilçede başvuru aldık. 2 bin 493 parselden. Toplam 85 bin 973 bağımsız birimi kapsıyor. Bu da 315 bin 500 insan demek. Uzlaşma sağlanırsa bu kadar insanın hayatını kurtaracağız” şeklinde konuştu.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt sözlerine devamla “Uzlaşmıyorsa vatandaşın yapısını ne riskli alan ilan ediyoruz ne de yıkıyoruz. En önemli avantajı da vatandaşları, inşaat maliyetinden yenilemeyi taahhüt ediyoruz. Bizim burada bir kâr amacımız yok. İnşaatları yapım maliyetinden yenilemeyi teklif ediyoruz. Bakanlığı’nda açıkladığı verilere göre İstanbul’da 300 bin bağımsız birim acilen dönüşmesi gerekiyor. Biz, gerekli kriterlere sahip tüm yüklenicilerle bu süreçte paydaş olmaya talibiz. O yüzden gelin ‘İstanbul Yenileniyor’da yüklenici kısmında paydaşımız olun” dedi.