banner3

“Kentsel dönüşüme hız vermek istiyorsak iç piyasa malzemesiz kalmamalı”

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman gerçekleştirdiği açıklamada kentsel dönüşüm projelerine hız verilebilmesinin yolunun ‘inşaat maliyet kalemlerinde fiyat düzenlemesi yapılması’ndan geçtiğini belirtti.

GÜNDEM 08.09.2021, 10:25 08.09.2021, 12:45
“Kentsel dönüşüme hız vermek istiyorsak iç piyasa malzemesiz kalmamalı”

Çimento fiyatlarında yaşanan zamlar eleştiri konusu olmaya devam ederken İnşaat Müteahhitleri Derneği (İMKON) % 200'ü bulan fiyat artışı nedeniyle 15 gün iş bırakma kararı almıştı. Bununla birlikte çimento sektörünün temsilcileri ise meydana gelen fiyat artışının ‘olağan’ olduğunu, ancak fiyatların % 200 oranında arttığı iddiasının gerçeklikten uzak olduğunu belirttiler.

Tartışmalar sonrasında devreye giren Ticaret Bakanlığı, çimento sektöründe ihracata bazı sınırlamalar getirdi. Getirilen sınırlamanın ardından bir açıklama yapan Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman gündemi değerlendirdi.

Kahraman, fiyatlarda bir gerileme meydana gelmezse inşaatların 15 gün duracağını belirterek, çimento sektörünün fiyat artışını reddetmesine dair karşı belgeleri ortaya koyduklarını ifade etti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a belgeleri sunan MÜFED Başkanı Kahraman, 31 Mayıs 2020 tarihinde çimento birim fiyatının 135 TL olduğunu; 17 Mayıs 2021'de ise bu fiyatın 425 TL’ye yükseldiğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Kahraman, “İnşaat sektöründe haftalık çalışarak ailelerini geçindiren yüzbinlerce işçi var. Ayrıca inşaat sektörü durursa 250 alt sektör zarar görecek. Bunu bildiğimiz için biz çözüm bulmak istiyoruz. Bu maksatla da Ticaret Bakanımıza belgelerimizle gittik. Bizzat Sayın bakan aradaki farkın çok fazla olduğunu ifade etti” ifadelerini kullandı.

Kahraman, Bakan Mehmet Muş ile görüşmelerinin ayrıntıları ile ilgili olarak “Ticaret Bakanımız bizimle yakından ilgilendi ve ortaya koyduğumuz belgeleri inceledi. İhracata kota koyamayacaklarını ama bu fiyat artışlarının gerekçelerini özenle araştıracağını belirtti. 4 EylüL'de de çimento ihracatına sınırlamalar getirildi. Sorunumuza duyarsız kalmayan Ticaret Bakanımıza teşekkür ederiz” dedi.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışların vatandaşları da direkt olarak etkilediğini aktaran Kahraman, “Türkiye'de vatandaşların % 50'sinden fazlasının zaten alım gücü düşük. Böylelikle konut satın alabileceklerin sayısı da azalıyor. İhracat yapılsın biz buna karşı değiliz. Ancak hammadde ihracatı takip edilip iç piyasada fiyat dengesi sağlansın. 6 milyon konutun dönüşümünün yapılması gerekiyor. Yapı stokunun % 70'i riskli binalardan oluşuyor. Kentsel dönüşüme hız vermek istiyorsak iç piyasa malzemesiz kalmamalı. Binaların dönüşümü için bizim makul hammadde fiyatlarına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
15
açık