banner3

Kira artışlarına bir yıl süreyle % 25 sınır getiren önerge TBMM'de kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, görüşmeleri devam eden Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne, Bakan Bekir Bozdağ’ın açıkladığı kira düzenlemesine ilişkin geçici madde önergesi eklendi. Önerge, genel kurulda yapılan oylama ile kabul edildi.

GÜNDEM 08.06.2022, 07:37
Kira artışlarına bir yıl süreyle % 25 sınır getiren önerge TBMM'de kabul edildi.

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak.

TBMM Genel Kurulu'ndan geçen kira zammı düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu.

TBMM'de yeni kabul edilen kira artışı sınırı 1 Temmuz'da başlayıp 30 Haziran'da biten sözleşmeler için uygulanabilecek.  Düzenleme, halihazırda oturan ve oturmaya devam eden özellikle de 1. ve 5. yılı arasında uzama dönemi gelmiş kiracılar için geçerli olacak.

Mal sahiplerinin 5. yılını dolduran kiracılar için kira tespit davası açarak kirayı yükseltme hakkı bulunuyor. Ev sahibi, kira tespit davası için ihtarname çekmiş ise ve kiracı 5.yılı doldurmuşsa davayı açabilecek. Mahkeme ise bilirkişi atayacak. Tüm kriterlerin bilirkişi tarafından tespit edilmesinin ardından hâkim; hakkaniyet oranında indirim de uygulayarak kirayı yeniden belirleyebilecek. Kiracı kira dönemi gelince % 25 oranında artış yapacak. Bununla birlikte kiracı 5. yılını doldurmuş ise ev sahibi bunun üzerinde bir artış isteyebilecek.

Kira artış sınırının uygulanabilmesi için ise kira sözleşmesinin 1 Temmuz'da başlayıp 30 Haziran'da bitmesi gerekiyor.

Kiralanmış olan gayrimenkulün satılması durumunda kiracının eski kira sözleşmesi ise geçerliliğini sürdürecek. Gayrimenkulün yeni sahibinin mevcut kiracı ile ilgili iki tasarrufu olacak. Ev sahibi, kiracıya 6 ay süre verebilecek veya eski kira sözleşmesinin bitim tarihi itibarıyla 1 ay içerisinde dava açabilecek. Gayrimenkulün yeni sahibinin dava açabilmesi için de o kira bedeline ihtiyacı olduğunu ispat etmesi gerekiyor.

Örneğin kira sözleşmesini bu ay yenileyecek olanlar bu kapsamda olmayacak. Bu durumda olanlar ise kiralarına en son açıklanan TÜFE 12 ay ortalaması olan % 39.33 oranında zam yapmak durumunda kalacaklar.

Yorumlar (0)
15
açık