Fly Dış Ticaret; Global pazarda, şirketlerin vazgeçilmez çözüm ortağı oldu
Kobilerin global pazarda başarıyı yakalamasında, alanında uzaman Dış Ticaret ve Danışmanlık şirketlerinin katkısı oldukça fazla.
2018 yılında temelleri atılan, özellikle Afrika pazarında yakaladığı başarılarla kısa zamanda adından sıkça söz ettiren Fly Danışmanlık Genel Müdürü Feyza Alp, var olan aile şirketinde görev almak yerine, büyük bir cesaret örneği göstererek kurduğu şirketiyle kendi başarı öyküsünü yazan iş kadınlarımızdan biri olmayı başardı.
Bütün sektörlere özel, pazar araştırması, potansiyel alıcı tespiti, ikili iş görüşmeleri, firmaların katılabileceği fuarların tespiti ve teşvik bilgilendirmeleri, mali danışmanlık, PR, hukuk gibi birçok alanda danışmanlık sağlayan, Fly Uluslararası Dış Ticaret ve Danışmanlık Genel Müdürü Feyza Alp ile çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk.
Feyza Hanım, öncelikle sizi yakından tanıyabilir miyiz?
1988 İstanbul doğumluyum. Lisans eğitimimi Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü ardından, Okan Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma işletmeciliği bölümü’nde tamamladım. Kariyer hayatıma ISG’de uzman yardımcısı olarak başladım. Pegasus, Türk Hava Yolları ve SHGM’de uzman ve eğitmen olarak görev yaparken bir taraftan da akademik çalışmalarıma devam edip Yeditepe Ünivertisi MBA eğitimimi tamamladım.
Markanızın kuruluş öyküsünden bahseder misiniz?
Kurumsaldan ayrılıp kendi şirketimi kurmak, erkek egemen bir sektöre girmek hayatımda aldığım en cesur kararlardan biriydi. Ben bu cesaretimi anne olmama bağlıyorum. Evet anne olmak her konuda olduğu gibi bu konu da bakış açımı fazlasıyla değiştirdi. Kariyerine bir yerde başlayıp orada devam etmek, tek alanda sınırlı kalmak bana hep kısıtlayıcı gelmiştir. Günümüz dünyasının insana sunduğu seçenekler karşısında kişinin mevcut potansiyelinin ve aldığı eğitimleri değerlendirmemenin israf olduğunu düşünmeye başladım. 8 sene Türkiye’nin en önemli şirketlerinde yeterli tecrübe, süreç bilgisini, sektör dinamikleri gibi çok değerli birikimler edindim. Bir taraftan da akademik çalışmalarıma devam edip Yeditepe Üniversitesi MBA eğitimi ve Dış Ticaret Uzmanlığı eğitimlerimi tamamladım. Aklımda hep uluslararası bağlamı olan bir iş yapmak vardı. Merkezi Fas Kazablanka’da olan son 20 yılda Afrika kıtasında önemli bir markaya dönüşen aile şirketimiz Vaya Group’ta başlamak benim için zahmetsiz ve kolay olacaktı ama risk alarak kendi şirketim Fly uluslararası danışmanlık ve dış ticaret’i kurmayı tercih ettim.
"Afrika kıtasında fark yarattık"
FLY olarak Afrika bölgesinde; Ticaret Bakanlığına bağlı birliklere; Tarım, İnşaat, Tekstil, Sağlık, otomotiv yedek parça, endüstriyel mutfak, gıda ve turizm alanlarında; İkili iş görüşmeleri, Ticari heyet gezileri, PR çalışması, sektörel fuar düzenlemeleri, Pazar araştırmaları, risk yönetimi, mali danışmanlık ve önleyici hukuk alanlarında hizmet veriyoruz. Verdiğimiz bu hizmetlerin şirketler açısından avantajları oldukça fazla. Ancak altını önemle çizmek istediğim husus güvenli ticaret. Özellikle Afrika ile ilk defa ticaret yapacaksanız listenin başına referanslar ve güvenli bağlantıları koymalısınız. Bu argümanı göz ardı edip felaketle sonuçlanan tecrübeler yaşamış birçok firma mevcut. Biz burada devreye giriyoruz. Afrika tecrübesini edinmek ve karlı alışverişler yapmak isteyen firmalar bizimle yola çıktıklarında, uzun yıllara dayalı know-how’ ımızı da arkalarına almış oluyorlar.
Pandemi döneminde ticaretimizi online olarak güçlendirdik
KORONAVIRÜS salgını, İnsani kayıpların yanı sıra küresel ekonominin ve dünya ticaretinin derinden sarsılmasına neden oldu. Pandemi sürecine hazırlıksız yakalanmış olsak da dijital dönüşüme çok çabuk adapte olduk. Çalıştığımız şirketlerin iş sürekliliğini sağlamak adına online iş görüşmeleri ve sanal fuarlar gerçekleştirdik. Sağlık sektöründeki partnerlerimizle pandemiden kaynaklı taleplere ulaşabilmek için E-Ticaret yönetimleri üzerine çalışmalar yaptık.
“Dünyada her şey kadının eseridir.”
Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünün altını çizmek istiyorum. Kadın aile ve toplumsal ilişkilerin mihenk noktasıdır. Kadının gücü gelecek nesillerin gücünün teminatı niteliğindedir. Kadınların girişimlerinin desteklenmesi, çalışma hayatında karar alıcı noktalara gelmesinin desteklenmesi çok önemli. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladığımız bugünlerde, kadına şiddetin her türüne son verilmesi, çocuk evliliklerinin önlenmesi, temel kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını, daha çok kadının istihdam edilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen politikaların benimsenmesini temenni ediyorum.