Pandemi, Cadde Konseptli Projelere Talebi Artırdı
Pandemi dönemi nedeniyle insanların açık alanların tercih etmesi, caddelerin popülerliğini artırıyor. Bir çok şirket, caddelerdeki mağaza sayısını artırma arayışına girdi. Açık alanlara sahip olan AVM'ler insanlar için tercih sebebi haline gelirken, bu nedenle de yeni konut yatırımlarda cadde konseptli projeler ön plana çıkıyor.
Tüketiciler pandemi dönemi nedeni ile açık alanlarda alışveriş yapmayı tercih etmeye başladılar. Bu durum caddelerin popülerliğini artırdı. Cadde mağazaları bu nedenle yeniden markaların radarına girmeye başladı. Şirketler, caddelerde bulunan mağazalarının sayısını artırma arayışına girdiler.
Salgın nedeniyle İstanbul’un önemli caddelerinde dükkan fiyatlarının %10 civarında gerilemesi de, markaları caddelere yönlendiren nedenler arasında yer aldı.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinin ülke genelinde 70 bin civarında mağazası bulunuyor. Bu mağazaların % 60' AVM'lerde, % 40'ı ise caddelerde bulunuyor. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, "Salgın sürecinde insanlar doğal olarak kapalı mekanlardan daha çok açık alanları tercih ediyor. Son dönemde insanların cadde mağazalarını ve açık alanı bulunan AVM'leri tercih ettiklerini gözlemliyoruz. Gelişmeler bu trendin devam edeceğini gösteriyor" dedi.
Fiziksel mağazalarda belirleyici unsurun ‘lokasyon’ olacağını belirten Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş "Müşterilerin evlerine yakın bölgelerdeki mağazalardan alışveriş yapacaklarını öngörüyoruz. Biz de cadde mağazalarının sayısını artıracağız" şeklinde konuştu.
30 şubesi bulunan Giovane Gentile de mağazaları için stratejik noktaları araştırıyor. Hâlihazırda İstanbul Bağdat Caddesi'nde şubesi olan şirket, Nişantaşı'na mağaza açma düşüncesine sıcak bakıyor. Giovane Gentile Genel Müdürü Zaur Samedov, "Öte yandan Ankara'da da bir cadde düşünebiliriz. Doğru lokasyonları araştırıyoruz" dedi.
Caddeler, hazır giyimin yanında yeme içme sektörü için de çekici bir hale gelmeye başladı. Toplam 30 ilde 140 restoranı bulunan KFC, 2021’de restoran sayısını % 30 artırmayı hedefliyor. Açılacak olan restoranların % 80'inin cadde mağazası olması planlanıyor.
Pandemi dönemiyle birlikte AVM'lerde açık alanların artırılması da öne çıkan trend haline geldi. Özellikle AVM’lerin zeminlerinde bulunan alanlarda dışarıya cephe açılmaya başladı. Bunun yanında AVM’lerin üst katlarında yer alan restoranların zemin katlara taşındığı görülüyor. Pandemi sürecindeki satışların azalması ile kapanan mağazaların çoğunluğu yaz aylarında açılırken tekrar açılmayan mağazalar da oldu.
Cushman & Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, "Bu doğrultuda, kapalı alanlara kıyasla fiziksel perakendenin mayıs ayından itibaren yeniden açılması sonrasında, alışveriş caddelerinde daha fazla artış gösteren yaya trafiği, beklenen kısmi toparlanmanın cadde mağazalarında alışveriş merkezlerine göre daha çok kaydedilmesi olarak sonuçlandı" şeklinde konuştu.