Ruhsatsız ve tedbirsiz otellere bir bir kilit vuruluyor!

21 Ocak 2025'te Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel'inde ülkemizi yasa boğan ve 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir yangın felaketi meydana geldi.
12 katlı otelde 161 oda ve 350 yatak vardı ve en son 2015 yılında yenilenmişti. Yangın, Kartalkaya'nın ziyaretçi sayısının arttığı ve otelin %80-90'ının dolu olduğu kış okul tatili sırasında meydana geldi. Bu durumda yangında vefat edenler arasında 78 kişiden 36'sı ne yazık ki çocuktu. Birçok ihmal ve tedbirsizlik can kaybıyla beraber otelin sonunu da getirdi. Bu olay sonucunda otele yetkililer tarafından kilit vuruldu.
Bolu Kartalkaya'da yaşanan otel yangının ardından otellerdeki güvenlik önlemlerinin arttırılması sebebiyle Bakanlık ve Belediyeler kolları sıvadı.
Bu doğrultuda otellerle ilgili bir süreç başladı. Kaymakamların koordinesiyle ilerleyecek süreçte ruhsatı olmayan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi olmayan otellerin tamamı için İstanbul Valisi Davut Gül tarafından araştırma ve denetleme kararı verildi. Bu süreç süresince faaliyetlerine son verilecek otel sayısının 253 olduğu ortaya çıktı. 24 Ocak 2025’te Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı incelemelerde ise 6000 otelin ruhsatının iptal edildiğini duyuruldu.
Henüz Kartalkaya Otel yangınının yaraları sarılmamışken bir yangın felaketi de Uludağ'da yaşandı. Uludağ’da bir süre önce ocak ayında turizm işletme belgesi olmadığı için kapatılan Uludağ Kervansaray Otel’de yangın çıktı. Yangında Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı, eski milli kayakçı Yahya Usta (57) ile oğlu milli kayakçı Berkin Usta (25) hayatını kaybetti. 12 kişinin bulunduğu otelden çıkarılan 2 kişi bilinci kapalı şekilde hastaneye kaldırıldı.
Denetimler sonrası belgeleri yenilenmeyen otel hakkında mahkemece tahliye kararı verildiği öğrenildi. Bu olayla beraber otel ve konaklama tesislerindeki denetimlerin hayati bir önem arz ettiği bir kez daha görüldü.
Peki otel denetimleri nasıl ve kim tarafından yapılır?
Turizm yatırım ve işletmelerinin denetimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmeliğe göre, Bakanlık kontrolleri veya Bakan tarafından görev verilmesi halinde Bakanlık müfettişlerince yapılır.
Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü; belge talebinde bulunulan veya belgeli yatırım ve işletmelerin bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yapılacak tespitlerini, iş yoğunluğu, kaynakların etkin ve verimli kullanımı ile işin niteliğini dikkate alarak aşağıda belirtilen personel aracılığıyla da yapabilir:
a) İl kültür ve turizm müdürleri,
b) Geçici veya özellik arz eden yatırım ve girişimler için Bakan tarafından belirli bir görev ve süre ile görevlendirilecek Bakanlık personeli.