banner3

Doğalgaz krizi çimento sektörünü vuruyor

Ülkemizin enerji tüketiminde ikinci sektör olan yapı sektörünün en önemli kalemlerinden biri olan çimento fabrikalarının büyük bir kısmının doğal gaz kesintileri nedeniyle üretime ara vereceği belirtilirken, fırının içindeki tuğlaların dökülmesi sebebiyle bozulan bir fırının 9 aya kadar üretimden kopabileceği belirtiliyor.

YAPI MALZEMELERİ 26.01.2022, 17:32
Doğalgaz krizi çimento sektörünü vuruyor

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), 56 entegre tesisin üretim gerçekleştirdiği sektörde, doğal gaz kesintileri sebebiyle tesislerin büyük bir kısmının şehirlere göre üretime ara vereceğini belirtti. Bu durumun fabrikaların fırınların içindeki tuğlalara zarar verme riski oluşturduğu belirtildi. Doğal gaz alamadığı için fırının içindeki tuğlaların dökülmesinden dolayı bozulan bir fabrikanın 9 aya kadar üretim yapamayabileceği kaydediliyor.

Çimento fabrikalarında doğal gazla, döner fırınların tavlama şeklinde belirtilen ilk ateşlenmesi sürecinde önemli bir role sahip olduğunu belirten ÇEİS yetkilileri, “Söz konusu ateşlemenin fuel oil kullanılarak da yapılması mümkün, ancak bu çok kullanışlı ve tercih edilen bir alternatif değil. Sektörde yaklaşık 15 yıldır ağırlıklı olarak doğal gaz ile ilk ateşleme yapılmakta. Bundan dolayı, doğal gaz kesintisi olan dönemde devre dışı olan fırınların, yeniden devreye alınması sürecinde zorluk yaşanacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandılar.

 Çimento fabrikalarında döner fırının güvenli duruş sürecine geçilebilmesi için 24 saat zamanın gerekli olduğunu belirten yetkililer, “Aynı fırının normal çalışma rejimine ulaşması için gereken süre ise 36 saat. Fırınların ani şekilde durdurulması ve ani şekilde devreye alınması, yaşanan termal şoklarla birlikte, fırın içerisinde yer alan tuğlaların zarar görmesi riskini de barındırmakta. Fırın içerisindeki tuğlada düşme yaşanması halinde, fabrikanın stoklarında tuğla mevcut ise bunun değiştirilerek fırının tekrar normal düzeninde çalıştırılması için minimum 72 saat gerekmekte. Fırının içindeki tuğlaların tamamen değiştirilerek tekrar çalıştırılması için en az 30 gün gereklidir” değerlendirmesini yaptılar.

Fabrikaların stoklarında tuğla bulunmaması halinde de, tuğla tedarikinin 6 ila 9 aya kadar uzayabildiğini belirten ÇEİS yetkilileri, “Döner fırınlarda boyuta göre ortalama 60 bin tuğla bulunduğu göz önüne alındığında, tuğlada dökülme yaşanması ihtimalinin oransal olarak epeyce yüksek” diye konuştular.

Yorumlar (0)
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur